Talgvårtor (seborroiska keratoser)

Detta är en helt ofarlig hudförändring, som blir allt vanligare med stigande ålder. De kan förekomma redan i 30-års åldern.
Hur får man talgvårtor?
Det är mer betraktat som normalt åldrande. Det är individuellt med en viss ärftlighet. De kommer inte av för mycket solande.

Hur känner man igen talgvårtor?

De är vanligen centimeterstora, mörka, skrovliga och med en fet yta, men de kan vara små som knapphålshuvuden eller stora som 5-kronor. Fägerna kan variera från hudfärg, till ljus eller mörkbrun, svart eller grå. De sitter ofta på bröst, rygg eller ansikte. Det förekommer även att de kliar, speciellt om de sitter på bröst eller rygg. Typiskt är att de är skrovliga på ytan, kan se krackelerade ut och man kan pilla bort lite i kanten. Det går ganska lätt att skrapa bort dem. Detta till skillnad från farliga mörka fläckar som inte går att skrapa bort.

Hur behandlas talgvårtorna?
De skrapas bort med en vass slev. Det uppstår då ett skrapsår som inte behöver behandlas med något speciellt. Eventuellt kan man använda något bandage när det fuktar, tvätta annars bara med tvål och vatten. Det går även att frysa bort talgvårtorna med flytande kväve, -197º. Det kan då dröja upp till tre veckor innan talgvårtan faller av, behandlingen behöver ofta upprepas.

Det kan bli aktuellt med återbesök beroende på behandlingsmetod och antal talgvårtor.