Behandlingar

Seborroiska Keratoser / Talgvårtor
En mycket vanlig och ofarlig hudförändring som vanligtvis uppträder från 50 år och uppåt hos både kvinnor och män. De kan dock förekomma redan i 30 – års åldern hos ett fåtal.
Det har inget med matvanor att göra och inte heller med solen. Varför vissa får några enstaka och andra 100-tals vet man inte.

De kan variera i storlek från knappnåls små till flera cm. En del är ganska platta och blanka och andra höga och skrovliga. De är oftast runda men även avlånga förekommer. Färgen kan vara rosa, ljusbrun, hudfärgad, mörkbrun eller svart. Blir de gamla kan de vara gråa och krackelerade som torkad lera och då brukar de ramla bort av sig självt.

Vanliga platser är hårfäste, rygg, bröst, mellan och under brösten, byxlinning och ljumskar. De upplevs ofta som missprydande, de kliar, kan göra ont om de sitter under BH-band och gå sönder så att de blöder. Har man många under brösten kan det avge en obehaglig lukt.

Dem är lätta att känna igen och i dermatoskop ser man milieliknande cystor och pormask liknande öppningar.

Behandling:
Vi skrapar bort dem med en cyrett eller frys-behandlar dem med flytande kväve.
Oftast räcker en behandling men ibland kan den behöva upprepas efter 3 – 4 veckor. Seborroiska Keratoser kan komma tillbaka och man får ofta nya.


Dermatosis Papulosa Nigra
Liknar Seborroiska Keratoser men sitter framförallt i ansiktet och kan uppkomma även hos yngre personer. Förändringarna är ofta mörkbruna, små och sitter mycket tätt.

Behandling:
Kryobehandling eller cyrretage. Det är att föredra att skrapa bort dem då frysning kan bleka den oftast mörkare huden.

Lentigo Solaris
Ofarliga ljus-eller mörkbruna släta pigmentfläckar som orsakas av solen. Varierar i storlek från en halv till flera cm. Förändringarna visar sig i medelåldern och uppåt men kan visa sig redan i 30-års ålder hos vissa.

Vanliga platser är ansikte, bröst, ovansidan på händerna men kan också förekomma på underarmar och underben.

Behandling:
Förändringarna kan blekas med flytande kväve, oftast krävs 1-2 behandlingstillfällen med 3-4 veckors mellanrum. Vid kraftig pigmentering kan fler tillfällen krävas. Förändringarna kan återkomma, hur snabbt är induviduellt.


Fibrom / Skin tags
Fibrom är en ofarlig bindvävsknuta som sitter i eller på huden och består av kollagen och bindvävsceller. Storleken varierar från någon mm till 1 cm. Ofta i ansikte och-eller i hårbotten. De kan vara utstående mjuka eller hårda knutor men även som tunna flikar med eller utan pigment.

De små kallas för skin tags/hudflikar och förekommer runt halsen, i armhålor och ljumskar, ibland även på överkroppen.

Orsaken är okänd, uppträder ofta i 30-års ålder och kan då ha hormonell påverkan. Hos kvinnor uppstår de ofta under eller efter graviditet och-,eller klimakteriet.

Behandling:
Fibrom i form av knutor fryses bort, oftast räcker 1-5 behandlingar med 3 veckors mellanrum. Det är lättare att frysa bort de större, de mindre kan kräva fler behandlingstillfällen.
Skin tags både små och större kan klippas bort. De större frys-bedövas innan de klipps. Det läker snabbt och behöver inte sys.

Inkapslade comedoner / stängda pormaskar och Milier
Inkapslade pormaskar uppstår när talgkörteln är fylld med talg och blir tilltäppt, vit till färgen. Orsak hormonell obalans.

Milier är små gul/vita talgknutor, oftast i ansiktet. De har ingen öppning utan är stängda. Orsaker finns fler.
– Primär, För kraftig hudvård, fel typ av hudvård för din hudtyp, användning av portilltäppande produkter. Att huden är för fet, för torr eller överdrivet solande. Huden lyckas inte göra sig av med döda hudceller på ett bra sätt.

– Sekundär, Skada i huden pga att man bränt sig i solen, fått blåsor, eller allergisk reaktion. Andra orsaker kan vara rökning, sömnbrist, stress eller dålig hygien.

Behandling:
Diatermi genom att öppna upp så att de kan tömma sig med tiden.


Cherry spot / blodkärlsnystan
Röda blodkärlsmissbildningar, ytliga små blodkärlsnystan. Kan vara platta eller lite upphöjda. Ofarliga, kommer ofta med åldern.

Behandling:
Kan brännas eller frysas bort. Ibland kan även skrapning vara ett alternativ.

Verucca/Virusvårtor
Vårtor orsakas av virus, papilloma HPV, vanligtvis sitter de på händer och fötter men kan förekomma över hela kroppen. Vårtor är ofarliga och försvinner av sig självt men ibland tar det många år. Vårtvirus förekommer på fuktiga platser som badhus, omklädningsrum och duschutrymmen och har man ett skavsår, en hudspricka eller trasig hud så kommer viruset lätt in. Det finns ett 100-tal olika vårtvirus.

De kan vara små eller stora, sitta i grupp (mosaikvårtor). De kan vara plana eller upphöjda. Ibland kan man se små svarta prickar i vårtan, runt vissa vårtor bildas tjocka vallar som kan trycka på underliggande hud och vara mycket smärtsamma. Hos yngre barn kan man se en enstaka stor svulstig vårta.

Det finns ingen botande behandling utan det gäller att irritera viruset så mycket så att det egna immunförsvaret tar över och gör sig av med viruset.

Till oss kommer man ofta då man provat många olika produkter som finns på marknaden med dåligt eller inget resultat.

Vår behandling: Vi skrapar bort torr och död hud på vårtorna och behandlar dem sedan med flytande kväve (frysning) eller Verutop (en syra) som penslas på. Hur många behandlingar man behöver, går inte att svara på men har man smärta så brukar den försvinna på 3 – 4 behandlingar. Vanligtvis kommer man på återbesök 1 ggr/v eller varannan vecka.

Kondylom/könsvårtor
Det finns ett 30-tal olika pappilomvirus GPVI. Detta är ett sexuellt överfört virus som har minskat i och med HPV-vaccinationerna. Det kan ta månader till år innan viruset bryter ut. Vissa har bara några enstaka vårtor medan andra har rikligt. Kondylom kan vara platta eller upphöjda med lite krusig övre del. De sitter i de nedre regionerna.

Vår behandling: Vi fryser med flytande kväve. Det krävs flera behandlingar men resultat brukar ses redan efter en behandling.